Uf! Tak toto bolo…Wau!
Predpokladám, že autorka, vegetariánka, navštívila niektorú firmu na spracovanie mäsa (samozrejme aj usmrcovanie zvierat),a to jej vnuklo myšlienku napísať tento príbeh. No ale prečo si myslím čím sa autorka inšpirovala? Sama som praxovala na jatočnej porážke zvierat a oddeleniach na spracovanie mäsa. Agustina to popísala tak reálne! S malým rozdielom. Nepísala o prasatách alebo kravách. Jej "mäsom"v knihe boli ľudia. Na to, že autorkou je žena, dokázala napísať nechutné, brutálne scénky. Neberte to, prosím, ako škatuľkovanie, že v tomto hrajú prím muži…pri čítaní pochopíte ako som to myslela. Kniha je útla, má 250 strán a krátke kapitoly, takže prečítanú ju môžete mať na jedno dlhšie posedenie. Znamenitá mrtvola je rozdelená na dve časti. Prvá sa venuje primárne vysvetleniu, ako funguje nový svet, prečo sa nejedia zvieratá,ale ľudia(a prečo sa vôbec mäso musí jesť), čo tomu predchádzalo, ako funguje chov a proces až do okamihu, kedy sa z mäsa varia pochúťky. Druhá časť sa zameriava na život hlavného hrdinu. Ako žije po tom, čo mu umrelo dieťa, manželka sa odsťahovala k svojej matke a žije len pre prácu, ktorú nenávidí. V tejto časti knihy je veľa úvah, ale aj spomienok Marcosa na dobu pred tým. Musím povedať, že veľa momentov v knihe bolo prekvapivých, neraz mi skrútilo vnútornosti (toto čítanie nebude vhodné pre slabé žalúdky), príbeh sa doslova čítal sám,aj keď nie vždy ľahko. Mám však aj malé negatíva. Musela som si zvykať na štýl autorky. Bol strohý, chladný,bez emócií. Taktiež som dúfala, že bude vysvetlené, akým spôsobom sa na začiatku kanibalistickej éry vyberali riedili ľudia na jediaceho a jedlého. Toto mi tu dosť chýbalo. Inak autorka vychytala dosť veľa detailov,tento jeden mne osobne chýbal. Nakoľko si Marcos pamätal ešte prácu v mraziarňach so zvieratami,mohlo to byť spomenuté….
PS: tá (česká)obálka je dokonalá.